CCTV Historia

Slider

CCTV – var började allt?

1942 – År 1942 var andra världskriget i kraft och tekniken utvecklades snabbt. Den första CCTV-kameran som vi känner till har utvecklats av Siemens AG i Tyskland. Det var byggt för att observera lanseringen av raketer i kriget.

1949 – Ett amerikanskt företag introducerade det första kommersiella CCTV-televisionssystemet. Under det året började en regeringsentreprenör som heter Vericon att marknadsföra systemet. Lite är känt om tekniken som används i denna produkt, men videon kunde inte spelas in, de kunde användas live övervakningssystem. Samma år släpps boken 1984 av George Orwell

1968- Uppfinningen av den välkända videobandspelaren avancerade in CCTVs värld. New York(Olean) var den första staden i världen för att installera CCTV-kameror längs dess huvudgata.

1973 – NYPD i New York satt upp kameror för att övervaka och avskräcka brottsligheten i Times Square.

1980-talet – Trots att kamerorna har liten inverkan på brottsreducering började videoövervakning spridas över hela USA.

1985 – Efter många misslyckade försök på 1970-talet tog Storbritannien och installerade det första utomhus-CCTV-systemet i den vackra kuststaden Bournemouth.

1987 – I King Lynn, Norfolk, inrättade rådet det första kommunala övervakningssystemet. Installationen av kamerorna har visat sig lyckas för att avskräcka brottsligheten. Detta resulterade i en dramatisk ökning av CCTV-kameror installerade på offentliga platser.

1990-talet utvecklades digital multiplexing, vilket möjliggjorde att flera kameror kunde spela in samtidigt, samt inspelning av rörelse. Detta sparade tid och pengar, vilket ledde till en ökning av användningen av CCTV

1996- Den första centraliserade IP-kameran, Axis Neteye 200, av Axis Communications .Axis Neteye 200 var inte avsett att ersätta traditionella analoga CCTV-system, eftersom dess kapacitet begränsades till bara en bild per sekund i CIF eller en var 17: e sekund i 4CIF-upplösning, med en upplösningskvalitet på 0,1 MP (352×288).

1998 – Över 3000 CCTV användes nu i New York och privata företag och statliga organisationer satsade kraftigt på tekniken. Axis hade börjat använda Linux i kamerans programvara. Axis släppte också dokumentation för sitt applikationsgränssnitt (API), kallad VAPIX, som bygger på öppna standarder för HTTP och real-time streaming protocol (RTSP). Den här öppna arkitekturen var avsedd att uppmuntra tillverkare från tredje part att utveckla kompatibel programvara för hantering och inspelning.

1999-Den första decentraliserade IP-kameran släpptes av Mobotix. Kamerans Linux-system innehöll video-, alarm- och inspelningshanteringsfunktioner. Första POE standarden såg världens ljus.

2001 – Efter attackerna den 9/11 i New York sågs CCTV som ett nyckelverktyg för att bekämpa terrorism och användningen av övervakningskameror rackade runt om i världen.

2005- Den första IP-kameran med inbyggd videoinnehållsanalys (VCA) släpptes av Intellio. Den här kameran kunde upptäcka ett antal olika händelser, till exempel om ett objekt stulits, en människa passerade en linje, en människa gick in i en fördefinierad zon eller om en bil körde i fel riktning.

2013 – British Security Industry Authority ( BSIA ) uppskattade att Storbritannien har en CCTV-kamera för varje 11 personer. Det är en hel del  5,9 miljoner aktiva kameror i landet.